Onze atheneum-plus; een excellente voorbereiding op de universiteit

Atheneum-plus is een bijzondere mogelijkheid om jezelf nóg meer uit te dagen en je kansen voor later te vergroten. Je doet de reguliere VWO stof in 5 jaar in plaats van in 6, maar je leert ook meer dan op het VWO. We noemen dit ‘verrijkt en versneld VWO’.

Verrijken

Je haalt ieder jaar pluspunten met keuzeopdrachten die je helpen nieuwe dingen te leren, maar je ook helpen academische vaardigheden te ontwikkelen en je gaat aan de slag met meer wetenschappelijk denken en werken bij verschillende vakken. Per vak kan je ook nog kiezen voor extra verdieping als je daar ruimte voor hebt.

Versnellen

Dit doe je door in klas 1 en 2 sneller door de stof te gaan, In leerjaar 3 begin je al aan de bovenbouw stof. Wij zien het versnellen op de Heemlanden als 5+1=6. We bedoelen hiermee dat je in 5 jaar de stof af hebt, maar dat je het jaar dat je dan als winst hebt nog wel bij ons op school blijft. Dit wordt je tussenjaar dat je in kunt vullen met bijvoorbeeld een stay abroad, stages lopen of proefstuderen.

Wat behaal je bovenop een VWO diploma?

Pluspunten haal je via schooleigen opdrachten, maar ook bijvoorbeeld in samenwerking met een universiteit of een andere organisatie. Zij leveren je dan het certificaat. De Cambridge Engels lessen leiden je op tot het Proficiency certificaat (CPE).

Je doet bij A+ sociale of natuurwetenschappen t/m het examenjaar. Hiervoor krijg je een certificaat dat, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, door onze school wordt uitgegeven en een vrijstelling kan opleveren voor bepaalde vakken bij je vervolgstudie aan de universiteit.

Toelating en begeleiding

Voor de toelating op atheneum-plus heb je een positief VWO-advies vanuit de basisschool nodig. Daarnaast laat je bij de intake zien dat je gemotiveerd bent en graag de uitdaging van atheneum-plus aangaat.

Als je eenmaal op atheneum-plus zit krijg je begeleiding van je mentor. Dit is altijd een mentor die goed weet hoe je atheneum-plusleerlingen moet begeleiden. Zo zou het misschien best kunnen dat je eigenlijk niet zo goed weet hoe je dingen moet leren, omdat je dit op de basisschool nooit echt hebt moeten oefenen; het lukte je toch wel. Dan krijg je dus extra coaching op het leren leren.

Ervaringen van leerlingen

“Het belangrijkste wat ik heb geleerd bij A+ is het snel en goed verwerken van informatie, het zoeken naar eigen uitdagingen en vooral het zelfstandig denken. Hier heb ik in mijn universitaire studie veel profijt van”.

Oud-leerling A+

“Ik vind de extra certificaten aan het eind van je schoolcarrière belangrijk en ik moet meer zelf nadenken en discussiëren over bijvoorbeeld waarom iets zo is, dieper ingaan op onderwerpen”.

Leerling A3+

Download hier de folder en de lessentabel voor 2017-2018 en 2018-2019