Bemused: op excursie naar Leiden met geschiedenis en beeldende vorming

Voorbereiding

Om je te laten inleven in het verleden en in andere culturen doen onze brugklassen mee met het project BeMused. Dit is een project van de vakken geschiedenis en beeldende vorming. In dit project ga je op ontdekkingstocht in de lessen én in een museum in Leiden. Voorafgaand aan het museumbezoek werk je een aantal weken in de lessen aan het project. Je onderneemt verschillende activiteiten zoals het natekenen van topstukken uit de collectie van een museum en het maken van een bordspel over de Grieken, de Romeinen of de Egyptenaren. Daarnaast breng je tijdens de lessen virtueel al een bezoek aan de musea, zodat je weet hoe het eraan toegaat in een museum en hoe je je het beste kunt voorbereiden op een museumbezoek.

Een reis terug in de tijd

Als afsluiting van het project zijn we tijdens de activiteitenweek in de week voor de kerstvakantie met klas B1D, B1E en B1K naar Leiden geweest. We bezochten het Rijksmuseum van Oudheden, waar de leerlingen op de afdelingen Romeinen, Grieken en Egyptenaren rondliepen en het bezoek afsloten met een korte presentatie.

Tijdens deze excursie leer je dat een museumbezoek niet alleen uit kijken bestaat, maar ook uit actief beleven. Je maakt een reis terug in de tijd in het Rijksmuseum van Oudheden en leert andere culturen en hun culturele gewoontes kennen door middel van muziek- en dansworkshops in het Rijksmuseum Volkenkunde. Dit jaar volgden leerlingen een workshop Haka (de nationale dans van de Maori), Afrikaanse dans of djembé.

Het was dit jaar zoals ieder jaar een leuke, afwisselende dag.

Een fotoimpressie