Voor het eerst naar de stembus!

Twee eindexamenleerlingen van College de Heemlanden gingen woensdag 15 maart voor het eerst naar de stembus. Met de stempas en een id-kaart in de hand sloten zij achteraan in de lange rij bij het stembureau op het gemeentehuis. Annemarieke (18): “Ik vond het erg leuk om te stemmen. Ik voelde me heel volwassen. Ik had geen idee hoe alles moest. Iedereen gaat ervan uit dat je weet hoe het moet, maar waar leer je dat? Gelukkig is het niet ingewikkeld allemaal.“

“Mooi dat wij ook mee kunnen beslissen over belangrijke onderwerpen“ zegt Tommy (18). Op de vraag hoe hij zijn keuze heeft gemaakt, zegt hij: “Omdat ik zelf liberaal ben, neigde Ik al naar D66, ook door wat ik op het journaal zie. Ik heb via het NRC de programmawijzer gedaan en het programma van D66 gelezen. Ook uit de stemwijzer kwam D66.”

“Ik heb de stemwijzer ingevuld. Daar kwam 50+ uit, tot twee keer toe. Maar om nu te stemmen op een 50+ partij als achttienjarige? Dat past niet. Toen ging ik kijken naar de verkiezingsprogramma’s en zo kwam ik op de SP uit. Vooral de stufi die terugkomt is belangrijk voor mij. En ik vind het zorgfonds heel positief. Dat zijn belangrijke punten voor mij.”

Beide leerlingen geven aan dat ze vanuit huis ook werden gestimuleerd om te stemmen. Hun ouders gaven aan dat ze zelf nog nooit een stemming hebben overgeslagen. “Ga stemmen!” zeggen ze tot slot. ”Anders mag je ook niet zeuren. Het is een verantwoordelijkheid die je zelf moet nemen.“

In de ochtend van woensdag 15 maart, de dag van de verkiezingen, reageerde Marloes Meuzelaar op een oproep van het NOS Radio 1 journaal bijzonder verkiezingsnieuws te delen. Dat deed zij. De redactie van het NOS Radio 1 Journaal schreef later die dag: Vanochtend hebben wij Marloes Meuzelaar, docent Nederlands, gesproken in onze uitzending. Het interview is nogmaals te luisteren via deze link.

Nogmaals hartelijk dank voor uw medewerking. Veel plezier met stemmen vandaag!