Tien procent hongert mee

College de Heemlanden organiseert Hongernacht!

Bron: ’t Groentje 12-04-2017

HOUTEN Ruim 150 leerlingen van College de Heemlanden zamelden vorige week 8.500 euro in, door 24 uur niets te eten. Dat bedrag wordt ingezet voor projecten ter verbetering van educatie in ontwikkelingslanden.

Door Agnes Corbeij

De Hongernacht is vaker georganiseerd bij College de Heemlanden, maar nog nooit deden er zoveel leerlingen mee. Roy Dielemans is docent Nederlands en begeleidt de leerlingen, die het project zelf organiseren. Dielemans: "Een jaar of zes geleden zijn we ons hier op school meer gaan richten op internationalisering. Onderdeel daarvan is dat we de leerlingen willen laten zien dat wij het hier bovengemiddeld goed hebben in Nederland en in Houten."

Edukans heeft projecten genaamd Going Global en World Teacher. Leerlingen en docenten krijgen daarmee de kans om bijvoorbeeld naar Ghana te gaan en te bekijken hoe educatie daar geregeld wordt en wat de verschillen zijn met het onderwijs in Nederland. Dielemans: “De leerlingen en docenten nemen een schat aan informatie mee terug, waarmee we hier op school weer veel kunnen vertellen. We horen in de media vaak over jongeren die helemaal niet bezig zijn met wat er in de rest van de wereld gebeurt, maar dat is absoluut niet waar, is mijn ervaring. In presentaties in mijn les zie je van alles waar de leerlingen zich mee bezig houden, waaronder vluchtelingenproblematiek.”

VRIJWILLIG Twee keer per jaar wordt er op College de Heemlanden een actie georganiseerd. Een keer de Hongernacht en een keer een activiteitendag, om geld in te zamelen voor deze projecten van Edukans. Zowel leerlingen als leerkrachten zetten zich hierbij vrijwillig in, buiten de gebruikelijk lesuren om. Ook dat is onderdeel van het leerproces. De Hongernacht begon dinsdag 4 april om 8.00 uur ’s morgens. Pas 24 later, woensdagochtend, mochten de leerlingen weer iets eten. Dat deden ze met een gezamenlijk ontbijt op school. Om de nacht goed door te komen werden er activiteiten en workshops georganiseerd.

COMMISSIE De hele dag en nacht werden georganiseerd door een commissie met 12 leerlingen. Jakob Brand uit 4 vwo is voorzitter van deze commissie. Dielemans is als docent aanspreekpunt. “Bepaalde zaken –zoals de formele afspraken met Edukans of de brandweer- doe ik, maar de leerlingen doen zoveel mogelijk zelf.” Dinsdag hadden de leerlingen gewoon les. Jakob: “We hebben vanaf 15.00 uur een programma opgezet, tot middernacht. Daarna mogen de leerlingen alles doen, ook slapen en gamen, behalve eten.” Het programma was divers. Van spelletjes zoals Capture the Flag, weerwolven en levend stratego, tot een workshop filosofie, scheikunde of beeldende kunst. Ook werd er gedebatteerd en waren er circusactiviteiten. Alles om de leerlingen af te leiden van de honger.

POPULAIR De leerlingen die meedoen komen uit alle klassen, van de brugklas tot de examenklas. De activiteit is populairder geworden. Jakob: ”Vorig jaar deden 49 leerlingen mee, nu 153. Tien procent van de school doet nu mee.” Er is dan ook veel geld opgehaald. De leerlingen haalden 8.500 euro op, dat door de school, met middelen uit eerdere acties, werd aangevuld tot 12.500 euro. Volgend voorjaar gaan leerlingen en docenten van College de Heemlanden naar Ghana.