Schrijver in de klas

Op donderdag 23 maart bezochten vijf bekende en vaak bekroonde schrijvers van jeugdliteratuur College de Heemlanden om lezingen te geven aan alle brugklassen. Anna Woltz (Gouden griffel 2017 voor ‘Gips’), Mirjam Mous, Mel Wallis de Vries, Elle van den Boogaart en Rom Molemaker lazen voor uit eigen werk, vertelden over hun leven en werk als schrijver en beantwoordden heel veel vragen van onze geïnteresseerde en enthousiaste leerlingen.

Dit bezoek vormt het feestelijke sluitstuk van een project van zes weken, waarin leerlingen tijdens de lessen Nederlands kennis hebben gemaakt met het werk van deze schrijvers, opdrachten hebben gemaakt, vragen hebben voorbereid en zo veel geleerd hebben over de theorie van literatuur. De reacties na afloop waren zeer lovend en veel leerlingen vertelden dat zij direct een boek van een van de schrijvers zouden gaan lezen. Het belangrijkste doel van de literatuurlessen, leerlingen enthousiast maken voor lezen, is daarmee behaald.

Aan het eind van de lezingen waren de schrijvers heel bereidwillig om boeken te signeren, handtekeningen uit te delen voor in de eindverslagen en samen met leerlingen op de foto te gaan. Mirjam Mous gaf een boek weg aan de leerling die de “beste vraag” van de dag had gesteld en een leerling die zelf graag schrijft en haar om schrijftips vroeg, kreeg haar e-mailadres.

Kortom: het was een inspirerende en geslaagde dag.