School adopteert kunstwerk ‘Keramische boom’

Bron: ’t Groentje 5 oktober 2016

*HOUTEN** College de Heemlanden heeft het kunstwerk ‘Keramische boom’ geadopteerd. Het kunstwerk stond eerst bij basisschool De Regenboog die onlangs is afgebroken. Het kunstwerk heeft dus een nieuwe bestemming gekregen. Het kunstwerk staat al 36 jaar in Houten en kan dus nu ook in Houten blijven staan.

VERZOEK Vanuit de gemeente is aan De Heemlanden het verzoek gedaan om het kunstwerk te adopteren. Als een school die zich profileert in identificeert met kunst en cultuur heeft het college het kunstwerk een mooie plek gegeven op het plein van de school. “Houten mag dan wel een jonge gemeente zijn, we hebben wel degelijk cultureel erfgoed te behouden. Als de school een rol kan spelen in het behoud van het culturele erfgoed van Houten, dan doen we dat natuurlijk graag”, liet een woordvoerster van de school weten. Het is begin september op het plein van De Heemlanden geplaatst naast het gebouw nabij de fietsenstalling.

KIP Een vrouw die een dochter op de Regenboog op school heeft gehad, vertelde dat ze het kunstwerk altijd De Kip noemden. Dan was het ‘bij De Kip’ wanneer leerlingen afspraken ergens te verzamelen. Het kunstwerk was daar dus helemaal ingeburgerd bij de school. Zou dat bij De Heemlanden ook zo gaan ontstaan?

KUNSTENAAR De maker van het kunstwerk is Harry op de Laak (Venlo, 1 juni 1952 – Horn, 16 januari 2012), een Nederlandse kunstschilder die naast wandschilderingen ook een groot aantal werken in keramiek maakte. Hij maakte ook nog betonreliëfs, glasramen en gobelins. Veel van zijn werk is toegepast in en rondom gebouwen. Het kunstwerk is in 1980 bij De Regenboog geplaatst. Het kunstwerk is nu ook weer bij een gebouw geplaatst.

Door John van Amerongen