Rectors League

Op maandagochtend 9 oktober krijgen leerlingen van College de Heemlanden de unieke kans om van topwetenschappers de laatste stand van zaken te horen over verschillende wetenschappelijke onderzoeken. College de Heemlanden organiseert in samenwerking met de Universiteit Utrecht de ‘Rectors League’.

Tijdens de Rectors League verzorgen docenten - promovendi/postdocs, universitair docenten, universitair hoofddocenten en hoogleraren - van de Universiteit Utrecht gastcolleges op de middelbare school. Hiermee brengen zij de wetenschap dichter bij de leerlingen. Een Rectors League is gericht op een betere aansluiting tussen het voortgezet en wetenschappelijk onderwijs.

Dit jaar kunnen leerlingen uit 5 atheneum kiezen uit 6 boeiende gastcolleges: drs. Jeroen Fokker geeft een gastcollege Informatica over beeldcompressie met jpeg; dr. Jacomine Nortier geeft een gastcollege Algemene taalwetenschappen over straattaal/jongerentaal; prof. dr. Marco Mostert vertelt in een gastcollege Geschiedenis over hoe het was om niet te kunnen lezen en schrijven; een gastcollege Wiskunde over ‘het bewijs’ wordt verzorgd door dr. Johan van de Leur; bij het gastcollege Pedagogiek vertelt dr. Bob Horjus hoe kinderen kunnen bijdragen aan een betere buurt en een vreedzame wijk en last but not least kunnen leerlingen zich intekenen voor een gastcollege Economie: drs. Frank van der Salm zoekt antwoord op de vraag: negatieve rente, succes of mislukking?