Pesten, wat doen wij eraan?

Scholen zijn met de komst wet sociale veiligheid op school per 1 augustus 2015 verplicht om pesten tegen te gaan. Op College de Heemlanden vinden we natuurlijk altijd al dat alle leerlingen het recht hebben op een onbezorgde schooltijd. Leerlingen moeten met een goed gevoel naar school toe kunnen komen. Je bent pas in staat om te ontdekken, te leren en te ontwikkelen als er een veilige basis is in een omgeving waar we goed met elkaar omgaan en waar we elkaar leren respecteren. Een belangrijk onderdeel van onze aanpak tegen pesten is het pestprotocol. Het is een stappenplan om een pestincident met oplossingsgerichte maatregelen aan te pakken. Het pestprotocol is hieronder te downloaden.

Speciaal voor de Week Tegen Pesten heeft Pestweb een quizkaart voor leerlingen gemaakt over online pesten. Leerlingen hebben de mogelijkheid in de klas deze quiz te maken en kunnen vervolgens kijken hoe ze scoren als het gaat om veilig online gedrag. Je kunt de antwoorden checken op de website van www.pestweb.nl. Je kunt op de website van Week tegen pesten onder andere ook Milan de Game terugvinden van KRO-NCRV. Onze school is daarin gebruikt als filmlocatie!

Naast verschillende activiteiten aan het begin van het schooljaar (in de gouden weken) om stil te staan bij groepsvorming, doen we als school mee aan De Week Tegen Pesten (18 t/m 22 september). Dit jaar staat vooral online pesten centraal. Kijk voor meer informatie op http://www.weektegenpesten.com/.

Frederik de Lang, anti-pestco├Ârdinator