Leerlingen zien en beleven Sluier

Ruim 250 leerlingen van het Wellantcollege VMBO en College de Heemlanden namen op 20 november deel aan de cultuurdag rondom de voorstelling Sluier. Een dag met workshops op school en een bezoek aan de danstheatervoorstelling Sluier van AYA in Theater Aan de Slinger.

In de workshops spel/theater, dans, breakdance, partnering/gevecht en Arabische muziek maakten leerlingen kennis met de thema’s van de voorstelling. Een leerlinge van College de Heemlanden na de workshop Arabische muziek waarin actief werd meegedanst en gezongen: ”Het is gaaf om een keer in de schoenen van iemand uit een andere cultuur te staan. En we mochten ook zelf aan de slag op een luit of tabla!”

De workshopdocenten bereidden vanuit hun eigen discipline de leerlingen voor op het theaterbezoek. De docenten gingen met de leerlingen aan de slag; ervaren en beleven was het uitgangspunt. Er waren 34 workshops gepland voor de beide scholen. De leerlingen volgden twee workshops naar keuze in de ochtend. Daarna bezochten alle leerlingen de voorstelling.

Sluier is een mooi en heftig sprookje van duizend-en-één- dagdromen en nachten vol dans, spel en live Arabische zang. Een danstheatervoorstelling met een universeel verhaal over het spanningsveld tussen religie en verliefdheid. Leven tussen twee culturen, soms lijkt het wel onmogelijk. Wat doe je als je wilt leven naar de tradities van je ouders, maar tegelijk in een nieuw land woont en niet wilt afwijken van je leeftijdsgenoten? Wat als je verliefd wordt op iemand met een andere achtergrond en in een Romeo en Julia-situatie belandt, gegrepen door de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de liefde?

Als choreografe Wies Bloemen van Danstheater AYA ergens in uitblinkt, dan is het wel in het vertalen van oer-persoonlijke verhalen naar de dansvloer. Eigen, herkenbare verhalen van dansers, sommigen met een moslim-achtergrond, anderen uit de Nederlandse provincie of juist ‘van de straat’: ze smelt ze samen in aangrijpende voorstellingen waarin een groot puberpubliek zich kan herkennen. Het levert ontroerende momenten op. Openhartige gesprekken tussen vrienden. En het laat vooral één ding heel duidelijk zien: uiteindelijk is iedereen op zoek naar hetzelfde: liefde en erkenning.

Na afloop hebben enkele leerlingen gesproken met de dansers en spelers van AYA in de foyer van het theater. Dat gaf een extra kijkje achter de schermen. Educatie Aan de Slinger heeft in opdracht van en in samenwerking met College De Heemlanden en het Wellantcollege deze projectdag georganiseerd.

Zij kijkt uit het raam. Er hangt

sluierbewolking. Maar zij wil zon.

Hij is zon. Zij wil weten wat zij

voelt. Voor hem. Maar hé, dat

mag niet. Haar ouders, broers

en neven houden een oogje in het zeil.

Eén oogje? Nee. Duizend-en-een-oogjes.

Sluier is een ontroerende danstheatervoorstelling over leven tussen twee werelden. Met het ene been in de Nederlandse cultuur. Met het andere been in de cultuur van je ouders. Om die spagaat te kunnen maken, moet je lenig zijn. Vooral in je hart. Dat ontdekken ook Mouna, Chérif, Laila en Karima. Zij zijn de Arabisch-Nederlandse dansers en zangeres die in Sluier grenzen verkennen. Hun avonturen delen ze met de Nederlands-Molukse breakdancer Zino en de Iraanse componist Kaveh. Samen zoeken ze zon. Maar voordat het licht wordt, dromen ze. Eén droom? Nee. Duizend-en-een-dromen en duizend-en-een-nachtmerries. Je ziet ze in Sluier.

Concept & regie: Wies Bloemen

Choreografie: Wies Bloemen i.s.m. de dansers

Dans: Laila el Bazi, Mouna Laroussi, Zino Schat, Chérif Zaouali

Zang: Karima el Fillali

Muziek: Kaveh Vares, René Thie

Decor & licht: Erik van Raalte

Kostuums: Marina van der Heiden