GEObattle!

Op de laatste dag van januari hebben 10 teams uit groep 8 van verschillende basisscholen uit Houten en Culemborg gestreden om de mooie prijzen die er te winnen waren met de GEObattle. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de sectie aardrijkskunde van College de Heemlanden in samenwerking met Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden uit Houten, de Hogeschool Utrecht en Noordhoff Uitgevers.

OPDRACHTEN

De eerste ronde bestond uit vijf aardrijkskundige opdrachten en proefjes (battles) waarbij punten te verdienen waren. De 40 deelnemers gingen onder begeleiding van leerlingen en docenten van De Heemlanden enthousiast aan de slag met vijf vragen: Welke steen is het?; Hoe ga je om met wateroverlast in de stad?; Welke dijk is het stevigst?; Welk land is het?; Kunnen we zo snel mogelijk de antwoorden op de vragen vinden in de atlas?

ONTWERPOPDRACHT

Het tweede deel van de wedstrijd bestond uit een ontwerpopdracht in opdracht van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden uit Houten. Zij gaven de leerlingen de opdracht een stuk Lekdijk te ontwerpen. Met allerlei materialen gingen de leerlingen aan de slag en dat onder toeziend oog van het team van het hoogheemraadschap. Er werd druk overlegd en samengewerkt om de opgedane ideeën op papier in de dijk te verwerken. De beoordeling werd gedaan door het team van het hoogheemraadschap dat zich bezig houdt met de versteviging van de Lekdijk.

PRIJSUITREIKING

De volgende teams kregen uit handen van Jan-Willem Vrolijk van de Stichtse Rijnlanden een prijs uitgereikt: Nummer 1: Inh-Dan, Isabelle, Meintje en Sam van de Zevensprong uit Houten. Zij mogen hun school vertegenwoordigen op het NK GEObattle op 25 mei in Hengelo. Nummer 2: Max, Mart, Guan en Olmen van de Distelvlinder uit Culemborg. Nummer 3: Ward, Pierre, Harm, Amelie van het Mozaïek uit Houten.

Winnaar van de meeste punten uit de vijf battles: Laurens, Rutger, Lisa en Alisa van de Aventurijn uit Houten.

Al met al was het een hele gezellige, leerzame en drukke middag die zeker voor herhaling vatbaar is. Wie gaat de volgende keer de strijd aan?