Gedichtendag atheneum 3 in Theater aan de Slinger

Dinsdag 20 december vond op College de Heemlanden te Houten voor de leerlingen van atheneum 3 en atheneum 3-plus de jaarlijkse gedichtendag plaats in Theater aan de Slinger. Het was wederom een zeer geslaagde dag!

De voorbereiding gebeurde in 5 lessen van 70 minuten. In 5 lessen schreven de leerlingen bij iedere taal een gedicht (Nederlands, Frans, Duits en Engels). Ze stuurden dan nog diezelfde dag een Powerpoint-dia op naar hun docent, waarop hun gedicht te zien is op een mooie achtergrond. Daarnaast kregen de leerlingen een kunstles waar een begin gemaakt werd met het maken van een poster van het gedicht dat de leerling zelf het mooist gelukt vond. Daarna gingen de leerlingen pas weer verder met hun gedichtenposter op de dag van de presentatie.

Docenten hebben in de tussentijd een selectie gemaakt van de mooiste gedichten. Die werden dan weer beoordeeld door de workshopdocenten die door Theater aan de Slinger werden ingehuurd om 5 workshops te geven. De rapdocent bekeek bijvoorbeeld welk van de (ongeveer 47) verkozen beste gedichten het meest geschikt was voor een rap. Intussen hebben de leerlingen opgegeven op welke manier ze het liefst op het toneel een gedicht presenteren: dans, theater, sing&songwriting, rap of mime/theater. De leerlingen werden ingedeeld (zoveel mogelijk naar hun voorkeur) en op de dag zelf kregen ze één workshop van 90 minuten in één categorie. Daarnaast kregen ze ook nog één les van 90 minuten om van hun mooiste gedicht een poster te maken (waar ze al aan begonnen waren in de kunstles).

Op de dag zelf zijn tussendoor de gekozen gedichten op de juiste volgorde gezet en in een PowerPointpresentatie, zodat van elk uitgevoerd gedicht ook de oorspronkelijk ingeleverde versie te zien was op het grote scherm in het theater.

De behoorlijke organisatie van deze dag, waaraan dit jaar 159 leerlingen deelnamen, lag in de handen van Dick Westerink, docent Engels op College de Heemlanden: “Zonder de geweldige samenwerking met Theater aan de Slinger en de inzet van alle docenten en medewerkers zou de gedichtendag niet zo succesvol verlopen. Het leuke van deze dag is dat leerlingen ons na afloop vaak zeggen dat dit het leukste project was dat ze dit jaar op school hebben gedaan, wat ons altijd al weer veel energie geeft om het jaar erop weer te organiseren!”

De uitstekende presentatie op toneel was in handen van een drietal leerlingen uit A3C: Bart Bergman, Jasper van Eden en Jarno van Tuil. De verdere organisatie van de dag zelf was in handen van medewerkers van Theater aan de Slinger, docenten en medewerkers van College de Heemlanden.