Fossielen zoeken op de Tweede Maasvlakte

In het kader van het verdiepende en verrijkende programma bij atheneum-plus, heeft een groep van 31 leerlingen uit de tweede en derde klas vanuit het vak Aardrijkskunde een excursie gemaakt naar de Tweede Maasvlakte.

Na een korte inleiding door fossielenexpert Walter Langendoen in het informatiecentrum Futureland togen we naar het enorme strand. De kinderen hebben flink "chagrijnig" (lees: naar de grond starend) over het strand gelopen, op handen en knieƫn gezocht in de grindbanken naar hele kleine fossielen en Walter de hemd van het lijf gevraagd: "Is dit wat"? Nou en of! Een greep uit de fossiele vondsten: bevertanden, koraal, vissengraat, haaientand, versteende slakkenhuizen, hele oude schelpen, versteend hout, stuk rib van een mammoet, ivoor, hertenkies, snijvlak van een mammoetkies en heel veel botfragmenten en andere schatten.

De leerlingen gaan tijdens de pluspuntendag in oktober met hun fossiel aan de slag waarbij het de bedoeling is dat ze het verhaal achter het fossiel gaan uitwerken zodat ze hun vondsten ten toon kunnen stellen.