Excursie 3 atheneum - Lille, c’est très cool!

Pour aller à la gare Euralille s’il vous plaît…

Het is dinsdag 5 juni. Als alle andere leerlingen van College de Heemlanden zich nog eens omdraaien en hopen dat ze straks op hun telefoon zien dat ze het eerste uur vrij zijn, zitten zo’n 140 leerlingen uit 3 atheneum al in de bus, richting ‘la douce France’. Vandaag gaan ze in Lille ervaren of die Fransen je écht verstaan, als je het in de les voorbereide interview op ze afvuurt. Zeven uur lang moeten de leerlingen zich redden in het Frans en zorgen dat ze dan weer op tijd terug zijn bij de bus, die tegen de avond weer vanaf station Euralille zal vertrekken.

In groepjes van vier gaan ze vanaf twee plekken de prachtige stad in Noord-Frankrijk verkennen, waarbij ze vragen in hun boekje moeten beantwoorden en regelmatig informatie moeten vragen aan de inwoners en winkeliers van Lille. Gelukkig is er ook nog genoeg tijd over om te shoppen en te ‘chillen’. De leraren hebben een makkie, want op een enkel telefoontje na vinden alle groepjes zelfstandig hun weg, zonder problemen.

Het enthousiasme over het dagje Lille is groot, als de leerlingen weer keurig op tijd bij de bus terugkomen. Twee leerlingen zeggen zelfs: ‘We hadden natuurlijk Google maps ook wel in de buurt, maar we gingen toch aan een Fransman vragen: “Pour aller à la gare Euralille s’il vous plaît…”, we hebben het toch niet voor niets geleerd…?’

De docenten stralen van oor tot oor, bij zoveel enthousiasme. Het eerste uur vrij op woensdag hebben de leerlingen dik verdiend. Ze mogen zich nog eens omdraaien en hopen dat ze vaker zo vroeg uit de veren moeten. Niet elke lange ‘schooldag’ is een ramp. Lille, c’est très cool!