Election Night op De Heemlanden

Bron: 't Groentje - 2 november 2016

HOUTEN - Floortje Jorna (18) en Mariëlle Deppe (19) organiseren in het kader van hun profielwerkstuk een US Election Night, op 8 november, bij College de Heemlanden. Er wordt gedebatteerd over de standpunten van Clinton en Trump en de verkiezingen worden live gevolgd. Floortje en Mariëlle wilden graag hun profielwerkstuk bij geschiedenis maken. Floortje: "Allebei vinden we de Verenigde Staten interessant. Daarover zijn we gaan brainstormen met onze begeleider, onze leraar geschiedenis, meneer Hueting. Hij volgt de debatten intensief. Zo kwamen we op dit onderwerp."

ONTWIKKELING De avond is maar een onderdeel van het hele werkstuk. Mariëlle: "In ons werkstuk kijken we naar de politieke ontwikkeling van de VS door de eeuwen heen. We maken een hoofdstuk over de achttiende eeuw, met de onafhankelijkheidsoorlog en Founding Fathers, toen er nog meer partijen waren." Het tweede hoofdstuk gaat over de negentiende eeuw, waarin uiteraard ingezoomd wordt op de burgeroorlog en slavernij. "Toen ontstonden de grote verschillen tussen Noord en Zuid en democraten en republikeinen." Die kloof vergrootte in de twintigste eeuw. Floortje: "We maken portretten van een aan aantal politiek leiders, zoals Obama, Bush, Clinton en Trump."

PLAYLIST: De avond begint om 22.30 uur, inloop is vanaf 22.00 uur en vindt plaats in de lerarenkamer. Uiteraard wordt de ruimte mooi aangekleed. "We regelen ook Amerikaanse hapjes en drankjes en hebben de Spotify playlist van Clinton en Trump gevonden op internet, dus de muziek is ook aangepast." Eerst geven Floortje en Mariëlle een inleiding over de twee kandidaten. Daarna komt er een gastspreker, die in de VS heeft gewoond. Tussendoor is ruimte voor discussie. Geprobeerd wordt ook een videoverbinding te maken met een klas op een high school in Amerika zelf, die ook de verkiezingen samen volgen. De rest van de avond wordt CNN gevolgd en kan gezellig gekletst en gedebatteerd worden. Om 02.00 uur sluiten de meiden af. "Dan zijn nog niet alle uitslagen bekend, maar wel de belangrijksten." Het evenement is te vinden op Facebook, US Election Night, met als locatie de Heemlanden. Aanmelden is wenselijk, wegens het bestellen van een aantal hotdogs en kan via electionnight@hotmail.com.

Door Agnes Corbij

Toelichting foto Floortje Jorna (18) en Mariëlle Deppe (19) organiseren in het kader van hun profielwerkstuk Geschiedenis een US Election Night, op 8 november, bij College de Heemlanden.