Een week leven als toptennisser

Werkweek tennis 2017

Een aantal maanden geleden heb ik in overleg met de school de keuze gemaakt om niet mee te gaan op werkweek naar Berlijn, Barcelona of Parijs maar mij een week lang volledig richten op mijn grote passie: Tennis. Niet op reis dus met vriendinnen en vrienden. Natuurlijk voelde dat in het begin een beetje raar. Toch heb ik die week heel veel geleerd en genoten. Ik heb ervaren hoe het is om als (semi) professional je helemaal te focussen op tennis.

Alleen als je het echt wilt, houd je het vol

’s Ochtends vroeg belt trainer Wout Peters van Tennisclub Atalanta mij op. Ik kan meetrainen met een groep tennissers in Veenendaal, omdat iemand daar is uitgevallen. Jongens en meisjes die allemaal twee of drie niveaus beter spelen dan ik. Wout heeft zijn collega in Veenendaal geïnformeerd dat ik eraan kom. Ik trommel mijn vader op om mij met de auto te brengen. Bij aankomst word ik verrast. Niet één maar drie trainers staan te wachten. Het eerste uur vullen we met conditietraining, wat best pittig is als je normaal maar een paar minuten een warming-up doet. Daarna begint de tennistraining met 8 tennissers verdeeld over 3 banen. Ik heb moeite om aan te sluiten bij het hoge tempo en het harde spel. Na een tijdje kan ik steeds beter meekomen. Iedere trainer focust zich op je service, je volley of een andere slag en per speler overleggen zij intensief met elkaar. Na drie uur wordt de training met elkaar afgerond met een uitgebreide groepsevaluatie over wat goed ging en wat we de volgende keer beter kunnen gaan doen.

Onderweg terug naar Houten krijg ik Wout weer aan de telefoon. Hij heeft gehoord van zijn collega trainers in Veenendaal wat ik kan verbeteren. We spreken af dat we over een uurtje in Houten weer op de baan staan om dit samen te oefenen. Thuis douch ik, eet ik snel wat en spring weer op de fiets naar Atalanta. In de avond train ik ook nog mee met mijn eigen trainingsgroep.

Doe alles wat je doet zo goed mogelijk en ga altijd tot het uiterste

De volgende ochtend sta ik op zes uur op. Om half acht kan ik mij aansluiten bij de training van een aantal (sub)toppers op de tennisclub in de bossen van Velp bij Arnhem. Als ik aankom staat iedereen al in de startblokken. Ook Wout is erbij. We beginnen met een uur hardlopen en gymnastiek. Daarna drie uur in singles oefenen met techniek en tactiek. De trainers vragen ons om goed na te denken wat we willen verbeteren en hoe we dat zelf willen bereiken. Dus geen concrete aanwijzingen hoe iets beter kan maar zelf nadenken en proberen. Hoofdtrainer Rein geeft ons aan het einde een compliment voor onze inzet. Zijn boodschap die hij ons meegeeft is simpel maar niet eenvoudig. Sla elke bal met een bepaald doel en denk bij alles wat je doet dat het “matchpoint” is. Alles wat je doet moet je zo goed mogelijk doen en altijd tot het uiterste gaan. Om twaalf uur rijden we naar huis. In de auto denk ik na: Alles en altijd?

Het leven van een toptennisser

De woensdag erna verloopt volgens eenzelfde programma. Ik leer ontzettend veel. Maar hoe ziet het tennisleven van een toptennisser eruit? Daarvoor stap ik donderdag in het vliegtuig naar Madrid. Daar vindt een ATP tennistoernooi plaats waarbij de bekende topspelers tegen elkaar spelen. De week ervoor hadden ze dat ook al gedaan in Estoril. Ik merk dat het een soort “rondrijdend circus” is. Spelers zoals bijvoorbeeld de Belg Goffin (nr. 10 van de wereld) was inmiddels uitgeschakeld en had zich al gemeld bij het volgende ATP toernooi in Rome. Andere spelers die in latere rondes hadden verloren zouden hem ook volgen. De tennisclub Multua Madrid, waar het toernooi plaatsvond is, bestond uit zo’n 20 courts met allerlei commerciële tennisactiviteiten. Dit is echt groots en overweldigend. Het heeft op mij veel indruk gemaakt. De bekende wereldspelers liepen daar vrij rond, je kon ze gewoon aanraken. Ik heb mijn grote voorbeeld Novak Djokovic van dichtbij zien trainen. Dat was geen vrijblijvend spelletje. Iedere slag of service deed hij om zichzelf te verbeteren.

Djokovic tijdens de training

Voordat ik weer terugvloog naar Amsterdam kon ik gelukkig de halve finale meemaken tussen Djokovic en de Spanjaard Nadal. Het spel was geweldig, het Spaanse publiek uitzinnig. Beide spelers gingen tot het uiterste: Alles en altijd tot het uiterste in de praktijk……

Marieke Tielemans- A4C