College de Heemlanden terug uit Zuid-Afrika!

Deze week starten de leerlingen van College de Heemlanden fris aan het nieuwe schooljaar. 44 leerlingen zijn hun zomervakantie intensief begonnen met een tweeweekse ontwikkelingsreis naar Zuid-Afrika. Een jaar lang hebben zij met tal van sponsoracties, zoals de jaarlijkse Hongernacht, toegewerkt naar deze ontwikkelingsreis. Waar leerlingen het hele jaar leren over cultuur, religie, geschiedenis, biologie, aardrijkskunde, Engels, et cetera, hebben deze 44 jongeren met bezoeken aan Robbeneiland, uitwisselingen met lokale bewoners en het zien van prachtige natuur, zoals de Tafelberg en een safari reserve, in twee weken hun perspectief verbreed.

Partnership

De leerlingen hebben diverse maatschappelijke projecten bezocht. Zo zijn zij in Durban naar een project van de organisatie Icare geweest. Icare helpt straatjongeren om af te kicken en weer een veilig leven op te bouwen met school, werk en een veilig thuis. Verder hebben de jongeren een zorgboerderij bezocht, een opvanghuis voor onder meer tienermoeders.

In samenwerking met het’ Suid-Afrikaanse Sentrum vir Nederland en Vlaandere’ (SASNEV) wordt er met de Zuid-Afrikaanse middelbare school ‘Groenberg’ uit Grabauw (een uur rijden van Kaapstad) een partnership opgebouwd. De nadruk ligt op uitwisseling en samenwerking. Daarnaast financieren we educatieve middelen om bij te dragen aan internationale uitwisseling op het gebied van de talen Nederlands en het Afrikaans.

Back to the basics

In een tweedaags bezoek hebben de leerlingen in traditionele hutten in de buurt van de prachtige Drakensbergen van Leshotho de nacht doorgebracht. Zonder moderne voorzieningen als stromend water, stroom of sanitair en met een nachttemperatuur onder het vriespunt hebben de leerlingen kennisgemaakt met de traditionele Afrikaanse gebruiken in Lesotho.

Wereldburgerschap is een belangrijk speerpunt van onze school. De goede doelenacties gaan steeds meer leven. Met deze activiteiten proberen wij jongeren te inspireren om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dat kan in Nederland, bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Hongernacht, maar we faciliteren ook een internationale ontwikkelingsreis naar Zuid-Afrika”, aldus Dick Looyé, rector-bestuurder College de Heemlanden.