Taizé 2017

Van 5 tot 11 juni zij wij in Taizé. Taizé is een plaats waar je leeftijdgenoten uit verschillende landen ontmoet, een plaats waar je tot rust komt, waar je tot jezelf komt en waar je misschien wel om die reden heel veel plezier hebt. Taizé is ‘back to basics’!

College de Heemlanden is een open oecumenische school. Wij willen je voorbereiden op een actieve deelname aan de samenleving. De samenleving van de toekomst staat voor grote uitdagingen. Wij willen je leren om vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken. Kennis van en inzicht in de inspiratie die mensen halen uit hun religie of overtuiging, vinden wij belangrijk. Daarom zou eigenlijk iedere leerling (en iedere medewerker) een keer mee moeten gaan naar Taizé. Op College de Heemlanden is voor leerlingen van 15 jaar of ouder de mogelijkheid om een week dit kloosterritme mee te maken.

Het is al weer twintig jaar geleden dat de eerste reis naar Taizé vanuit College de Heemlanden werd georganiseerd. Tegenwoordig is Taizé een begrip in onze school. Het is een plaats waar je leeftijdgenoten uit verschillende landen ontmoet, een plaats waar je tot rust komt, waar je tot jezelf komt en waar je misschien wel om die reden heel veel plezier hebt. Het is ‘back to basics’, kamperen op de heuvel van een klein Frans dorpje, waar een eenvoudige maar ruime kerk is gebouwd.

In Taizé word je gastvrij ontvangen door ruim honderd broeders van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Zij leven daar in eenvoud en komen drie keer per dag samen in de kerk voor gebed. Zij worden daarbij omringd door duizenden jonge bezoekers. Als de grote klokken op het terrein luiden, weet iedereen dat het tijd is voor de samenkomst. De kerk, ja wie wordt daar nu nog warm van? ’t Is gek maar in Taizé vinden veel en vooral jonge mensen hun rust, zichzelf en voelen ze zich vrij vragen te stellen, twijfels te uiten en aan hun eigen mening vast te houden. Zo ontdekken ze veel over zichzelf, de ander en de wereld om hen heen.

De leerlingen die begin juli 2016 meegingen, ervoeren Taizé als een bijzondere goede afsluiting van het schooljaar.... een pas op de plaats, loslaten, tot jezelf komen en thuis gericht de draad weer oppakken.

Kortom, Taizé moet je een keer meemaken! Wie wil dat nu niet?